VOOR ONDER ANDERE HET NIEUWSTE WERK

KLIK ........HIER..........

18 oktober
Met de Heeren naar het Rijksmuseum naar Matthijs Maris
Sprookjesachtig is het woord dat het beste bij veel van zijn werk past, zo nu en dan moesten we ook aan het werk van de pré rafaelieten denken. In zijn latere werk werd zelfs de herkenbaarheid ondergeschikt aan het gevoel. Dat ging voor mij toch iets te ver.
12 oktober
Yusef Lateef Saxofonist en Fluitist.
Heeft met zijn dwarsfluit werteldmuziekinvloeden in de jazz gebracht.
2 oktober
Nog net geen drie oktober De kermis is al bijna klaar. Ik heb gekeken naar de combinatie van kermisdingen en de omgeving er omheen. 'Interference' noem ik de serie.
27 september
Met de Heeren op weg naar het Mauritshuis in den Haag. Het is nog een beetje komkommertijd in het EXPO-gebeuren in de Randstad. In het Mauritshuis oude portretten bewonderd, daarna naar Pulchri met gevarieerd werk zoals we dat gewend zijn. Voor elck wat wils en het is bij Pulchri altijd een prima plek voor een biertje, een balletje en een babbeltje.
23 september
Het badseizoen lijkt wel zo'n beetje afgelopen, deze blue lady heeft wat vertraging opgelopen.
Het badlaken waarop ze oorspronkelijk lag zag er niet appetijtelijk uit, dus heb ik maar een badlaken uit de collectie van de HEMA geleend en zo heb ik dan weer een leuk exemplaar voor mijn verzameling badgasten.
20 september
Bij Tijdloos heb ik een paar weken in september (tot en met de kundstroute) de etalage mogen opsieren met mijn badgasten. Een aardige aanvulling bij de reeds aanwezige badgasten. Klik op Tijdloos voor een blik in de etalage
15 september
Deze witte mafkees zag ik op de TV langs komen Ik had toevallig de camera bij de hand en 'Klik ik heb je'.
Maar om tot een goede druk te komen gaf wat meer gedoe. Er waren drie drukgangen nodig om tot dit resultaat te komen.
9 september
Dat bruine spul lag eerst op de latjes van mijn terrastafel en na een fikse regenbui lag het er onder.
19 augustus
'Bert Visser in real color' Fotootje van de TV
Wat is het stil in huis als zijn show is afgelopen.........
Weldadig stil
Ik ga nog wel een keer een drukseltje aan dit heerschap wijden.
16 augustus
Beelden aan Zee, met de Heeren.
Het was weer genieten: Witte gipsen en gekleurde beelden bevolkten het museum. Alle van de hand van Zhang Dali. "Gewone Mensen", die je zo zou kunnen tegenkomen in China. Koppen waar een levensgeschiedenis aan valt af te lezen.
Ontroerend gewoon.
7 augustus
MAO (met andere ogen)
We hadden afgesproken op het terras bij de Zijlpoort.
Startpunt van een fotowandeling van ca anderhalf uur. Ik ben vanaf de katholieke begraafplaats langs de singel gelopen richting de Nieuwe Energie.
Onderweg kwam ik een rijtje achtertuintjes tegen van de huizen aan de Ververstraat. Leuke afwisseling.
27 juli
Al Jolson
Een Litouwse gelukszoeker in Amerika in de wereld van het amusement terecht gekomen. De black and white minstrelshows om precies te zijn, vandaar zijn zwarte uiterlijk. Al Jolson - Sonny Boy - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=r2cYWxLQW9Y
15 juli
Uitstapje naar Zuid Amerika:
kappersportret
Gedrukt door ivoorkarton in de juiste vorm te knippen en in te rollen met inkt. Nadere uitleg volgt als ik nog wat meer kappersportretjes heb geprint.
6 juli
Chet Baker
Een geweldige kop en een geweldig musicus
8 juni
Ik heb een nieuw onderwerp!
Jazz en blues muzikanten en zangers. Internet is een onuitputtelijke bron. De werkwijz is als volgt:Eerst de portretten vergroten tot A4, bewerken met photoshop, Overtrekken met potlood en met inkt inschilderen in een beperkt aantal grijstinten, scannen, verkleinen naar 9 x 12 cm, Grijzen fine-tunen en drukken met de etspers Geen gemakkelijk proces, ik zit nog ergens in de leercurve, maar het is vreselijk leuk om te doen. Links: Missippi John Hurt Rechts: Count Basie
31 mei
Met de Heeren naar Beelden aan zee.
Naar Auke de Vries.
Slechts enkele Nederlandse kunstenaars zijn tot ver buiten de landsgrenzen bekend en Auke de Vries is er één van. Zijn werken voor de openbare ruimte zijn talrijk. In Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en Spanje is De Vries vertegenwoordigd. Met sculptuur wil hij de ruimte bedwingen en ‘aanraken’. Met zijn werk maakt hij de verbinding tussen de straat, architectuur en infrastructuur. In het voorjaar van 2017 eert Beelden aan Zee de kunstenaar met een groots overzicht van recent werk
6 juni
De Leidse AmateurFotografen Vereniging doet ook mee aan het jaar van DE STIJL met 'De Stijl-achtige fotografie' Het resultaat siert nu de gangen van het Leidse Volkshuis
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Piet Mondriaan
28 mei klik voor een diashow
Omdat ik al eerder met de koppen van Mondriaan en Rietveld in de weer geweest was heb ik wat portretten van deze heren verzameld. Onder andere een zelfportret van Mondriaan. Ik ben het zelfportret van Mondriaan gaan vermondrianiseren. Dat wil zeggen steeds blokkeriger maken tot er alleen maar grote blokken in primaire kleuren over blijven
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Theo van Doesburg
27 mei klik voor een diashow
De kleuren en vormen zoals hier te zien zijn niet met de hand gemanipuleerd maar het resultaat van een reeks wijzigingen van instellingen in Photoshop. Bij Piet Mondriaan ging het allemaal vrij gemakkelijk. Omdat Theo van Doesburg veel met diagonalen werkte ben ik uitgaande van zijn zelfportret alles in diagonale vlakken gaan zetten. Dat ging niet zo maar even. Tenslotte Bart van der Leck, die mocht ook niet ontbreken. Van hem vond ik slechts een zwart-wit foto op internet en na wat doorzoeken vond ik ook enkele portretten van zijn hand. Het portret van 'de drinker' paste wonderwel op de zwart-wit foto Toch een zelfportret? Iets voor de kunsthistoricie om uit te vinden.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Bart van der Leck
19 mei klik voor een diashow
Zoals op 1 april al aangekondigd hier het boekje dat we ter gelegenheid van de afsluiting van weer een ets-seizoen hebben gemaakt en dat op 19 mei feestelijk is uitgereikt. Het thema 'de stijl' was best wel lastig en het drukken in primaire kleuren soms ook wel.
16 mei
Schaduw van een gouden regen tak op een oude muur.
En dat dan ondersteboven gezet en in drie kleuren gedrukt. Je kunt er van alles in zien.
27 april
Tsja, wat er al niet gebeuren kan als je een beetje kan tekenen en schilderen en je dochter wordt zwanger.
Op zeker moment kreeg ik deze zwangere voorkant met als opdracht: schilder er maar een babytje op. Ergens in schilderproces moest ik toch even dit gipsen model passen. Merkwaardige gewaarwording!
Ergens begin negentiger jaren heb ik dit masker op één of andere manier gedigitaliseerd uit een boek over Afrikaanse kunst. Het zat in mijn mapje 'oud werk' kleurig, maar voor iedereen onzichtbaar te wezen. Gelukkig hadden we in de jaren 90 al tif en jpeg dus kan ik er nu ook nog wat mee. In 4 kleuren gedrukt op 9 x 12 cm.
11 april
Fotoclubavond Table Top fotografie.
Ik heb een paar jaar geleden ook al eens iets gedaan met het combineren van foto's uit een boek en iets drie-dimensionaals op de voorgrond. Leuk om met wat simpele elementen zo iets in elkaar te zetten.
1 april
Zoals velen doet ons etsgroepje ook mee in het 'DE STIJL' gedoe. We maken met z'n allen boekjes voor ons allen met etsjes er in van ons allen. SnappU?
Ik heb de kop van Mondriaan en die van Rietveld gebruikt en een stoel van Rietveld en de zwarte streepjes uit een van de eerste abstracte schilderijen van Mondriaan. Een vreselijke hoop gepiel en gepuzzel, maar uiteindelijk is het dit dan geworden. Afmetingen 9 x 12 cm.
23 maart
Met de heeren naar Boijmans
'Gek van de Surrealisten'. Het mooiste vond ik twee schilderijen van Leonor Fini. Nog nooit gezien, sprookjesachtige uitstraling.
16 maart
Kartondruk
Ik heb, een tijdje geleden alweer, eens zitten grasduinen in mijn verzameling abstract. Ik wilde eens proberen hoe het gaat om in plaats van met een geetst plaatje zink van 9x12 cm, een bewerkt stuk stevig karton van ca 40 x 50 cm te drukken. Het moest iets van blauw op zwart worden.
Ik vond op mijn DVD met tekeningen van ondergrondse gangenstelsels iets interessants. Als ik dat eens spiegelde.........
Dat leverde het naaststaand resultaat op. Vergroot, overgebracht op heel hard karton en de vorm met een figuurzaag uitgezaagd. Gedrukt op wit papier. Toen de inkt droog was de vorm nogmaals op het papier gelegd en de restvorm ingeschilderd met zwarte acryl.
Tevreden en weer en ervaring rijker.
15 maart
Links:
Weer een exemplaar in de serie maskers.(zie ook 3 mei 2016)
Net als eerdere met als basis een foto die ik maakte in museum Teijlers in Haarlem van een wassen kop van een boef,
Rechts:
Afrikaanse jongen met een soort handafdruk op zijn gezicht. Detail van een foto uit de krant. Bewerkt voor 2 kleuren en formaat 9 x 12 cm
7 maart
Primrose hill
Ets geinspireerd op het gelijknamige schilderij van Frank Auerbach. Prachig groot schilderij dat op een ereplaats dicht bij de nachtwacht hing. Heel dik in de verf, maar toch met veel grafische elementen. Ben enthousiast een etsje gaan maken na de eerste druk was het enthousiasme verdwenen: het resultaat was prut.
Tijdje laten rusten en daarna op de druk getekend tot er iets op stond wat OK was. Daarna weer met het zinkplaatje aan de gang en stapje voor stapje naar een bevredigend resultaat.
zomaar een boom

Daar moet ik nog een keer wat mee

7 maart
Dit meisje zag ik op de TV voorbij komen. Snel een foto gemaakt en verwerkt tot dit vrolijke plaatje in 4 kleuren.
28 februari
Alechinsky's Garden
Lijnets met aquatint, 9 x 12 cm.
Tijdens mijn bezoek aan de schitterende tentoonstelling van Pierre Alechinsky in het Cobra museum ontdekte ik een klein maar zeer interessant detail op een van de schilderijen. Fotootje van gemaakt, en als voorbeeld gebruikt voor dit etsje.
12 februari
Onze eigen tuin
met sneeuwbloemen!

9 februari 2017
Taartman
TVfoto bewerkt tot een monochrome lithofoliedruk.
Wellicht ten overvloede: de taart zit op zijn gezicht.
2017
20 december
Meisje uit de chinese opera
Lijn-ets 9 x 12 cm
Een TV-foto diende als voorbeeld.
25 november
16 november
Diverse portretjes gedrukt
26 oktober
Met de HEEREN naar het gemeentemuseum in Den Haag. Beeldhouwkunst uit de twintigste eeuw. Mooie tentoonstellig. Na afloop naar Pulchri. Pulchri deed ook mee met oktober grafiekmaand. Er was al veel werk verwijderd. Wel een beetje slordig!
10 oktober
Meegedaan aan de ballotage van de Voorschotense kunstkring.
Met succes! Benieuwd wat dit gaat brengen.
oktober
OKTOBER GRAFIEKMAAND

KLIK op het plaaatje voor een vergroting
24 en 25 september
Kunstroute 2016. Nog nooit zo'n rustige kunstroute gehad, maar wel 6 werkjes verkocht.
22 september
Vrouw met hoofddoek. Er stond een hele tijd een vrouw met een ouderwetse fiets in de etalage van 'Tijdloos' Onder verre van ideale omstandigheden heb ik er een portretje van gemaakt en had mezelf voorgenomen om het op een beter tijdstip nog eens te proberen. Maar na wat experimenteren met photoshop had ik ineens dit plaatje op het scherm. Helemaal blij met zo'n cadeautje.
15 september
Oktober 'maand van de grafiek' komt er aan.
Ons dinsdagavond-groepje (vanaf nu Grafiekkring Leiden) doet ook mee. In Galerie Zone aan de Nieuwstraat bij de Hooglandse kerk. Het wordt een mooie tentoonstelling.
Vandaag de uitnodigingskaarten binnen gekregen.
12 september
Ik heb me maar eens gewaagd aan grotere formaten: 26,5 x 40 cm. Na een paar jaar oefenen op kleinere formaten moet het nu toch lukken. De verrassingen (positief of negatief) zijn net zo groot als in het begin maar ik schrik er nu wat minder van en weet meer technieken om toch tot een goed eindresultaat te komen.
22 augustus
'Eenoog'
Portretje gemaakt tijdens de sumi-e cursus bij Kumi ca.1999 toen op ca A4 formaat. Nu met behulp van Lithofolie gedrukt op 9 x 12 cm.
De man met pet is een Japanse danser, die iets opvoerde op een bijna verlaten station. Ook een soort Eenoog, video-still, gelijke afwerking als de andere.
3 augustus
Met de Heeren naar het Gemeentemuseum in Den Haag.
Naar de Duitse nieuwe figuratie: Penck, Baselitz, Lüpertz en Immendorff. Inspirerende tentoonstelling.

De 'Curve Paintings' van Bridget Riley leverde nogal wat
discussie op bij de voornamelijk vrouwelijke kijkers.
Is dit dan vrouwenkunst ???? Of is het een toevallige waarneming.

'New Babylon' van Constant Nieuwehuis had een faschinerende opstelling van enkele maquettes:
In de cabinetjes in het donker, met alleen een paar spotjes er op.
Pluim voor de conservator.
12 juni
Mijn nieuwste druksels.
Op een wat groter formaat dan de laatste tijd, maar nog net kleiner dan A4. Landschappelijke fantasiën in twee kleuren.
Ze zijn ontstaan doordat ik schilderwerkjes op rijstpapier die ik in de jaren 90 maakte heb gescand en met photoshop aan de gang gegaan ben. Het leverde verrassende resultaten op.
28 mei
Baardmans en de dame rechts zijn op dezelfde wijze ontstaan als op 12 juni beschreven. Alleen heb ik deze keer geen filters of anderszins toegepast.
Het peutertje is een sterke uitvergroting van een krantenfoto.
10 mei
Weer zit er een etsseizoen op reden om elkaar eens te verrassen met lekkere hapjes. Uiteraard in het etslokaal.
We hebben weer hard gewerkt aan het cursistenboekje. De uitreiking ervan was het hoogtepunt van de avond. Verrassend te zien wat iedereen van het thema 'onder de loep' heeft gemaakt.
6 mei
Weer eens iets met bomen gedaan. Ik ben uitgegaan van een schildering van inkt op rijstpapier
3 mei
Een dodenmasker van iemand, die te boek stond als rover.
Wetenschappers hebben ooit onderzocht of je aan iemands gezicht zou kunnen zien of hij of zij een misdadiger is of niet.
Daar is deze kop, die ik in het teijlers museum heb gefotografeerd een voorbeeld van.
17 april
Een indiaan in het Teijlers museum.
Een gipsafgietsel.
Gefotografeerd en in 1 kleur gedrukt.

'Theatrale bombarie' een ets naar aanleiding van een foto van het TV scherm

10 april
Omdat we met de werkgroep 'met andere ogen' momenteel Schaduw ls thema hebben thuis ook eens rondgekeken, een paar fotootjes gemaakt en flink met photoshop aan de gang voor het grafische effect
31 maart
Met de Heeren naar het gemeentemuseum in den Haag gegaan. Een overzichtstentoonstelling met het werk van Karel Appel.
Veel grote doeken, dus eigenlijk maar een kleine tentoonstelling Beviel me wel
16 maart
Een performance op de TV gezien waarbij een man langzaan in een bad ten onder ging.. Intrigerend beeld. Gefotografeerd en er een ets van gemaakt.
5 februari
Opening van de tentoonstelling in het Pieter de la Courtgebouw van de Universiteit Leiden. ik was éen van de drie deelnemers. Mijn werk was verreweg het mooiste vertelde iemand mij en daar was ik het natuurlijk helemaal mee eens.
Totaal 8 drukseltjes verkocht. Mijn serie 'badgasten' was zeer populair. Een beetje vrolijkheid is wat de mensheid nodig heeft.
25 januari
Een van mijn laatste badgasten. combinatie van een lijnets en een lithofoliedruk. 4 kleuren dus 4 drukgangen.
13 januari 2016
Dagje met de heeren naar de Hermitage in Amsterdam. De Spaanse meesters bewonderd. Er zitten juweeltjes tussen, maar het meest pakte mij toch het schilderij van Sint Franciscus door Franchisco de Zurbaran. Op nummer twee staat voor mij de apostelen Paulus en Petrus geschilderd door El Greco. En de etsen van Goya, de uitvinder van de aquatint waren ook zeer inspirerend. Die hebben we uitgebreid staan analyseren, kortom een tentoonstelling die ik niet had willen missen.
18 december
Weer eens een middagje met mijn badgasten aan het stoeien geweest. De dame op de blauwe handdoek lag oospronkelijk vergezeld van haar echtgenoot op een paar zeer frommelige handdoeken. Maar eens gegoogeld naar strandhanddoeken en ja hoor, bij de Hema hebben ze hele beschaafde exemplaren. Gedownload en de dame er op gevleid. Et Voila!!!
Als alles klaar is maak ik er een diashowtje van.
15 december
Deze badgast heb ik vorige week gemaakt, ik vond dat er nog wat strand on heen moest.
8 december
't Is wel geen weer, maar ik heb toch maar weer een paar badgasten aan mijn verzameling toegevoegd. 't Is overigens wel goed weer om wat te printen en zo, vandaar....
3 december
Weer een portretje klaar. In twee lessen in elkaar gemetseld.
Ik werk namelijk deze cursus uitsluitend met paletmes. Je moet het jezelf niet te gemakkelijk maken. formaat 50 x 50.
Moet er nog wel een beetje blauw op doen om de kleding ietsje meer af te maken.
26 november
Sinds een paar minuten hang ik met 8 portretjes in 'Joris 22'.
Jorissteeg 22 werd gebruikt door kunst en vliegwerk, maar door de bezuinigingen is dat nu verleden tijd.
Tot er een andere huurder is gevonden wordt de ruimte gebruikt voor exposities en workshops.
Ik zit er zaterdagmiddag van 14.00 tot 15.00.
20 november
Ik bedacht ineens dat de schilderijen die de afbelopen 10 jaar gemaakt heb eigenlijk best grafisch zijn. Kan ik met dat onderwerp op klein formaat ook wat aardigs maken?
Een landkaart gemaakt met storende elementen. De conclusie is dat er te veel concurrentie tussen voor en achtergrond. Nieuwe variant is in de maak.
1 november
portrait décollagé.
In twee uur op portretles deze kop op een stuk 2e hands karton getekend.
Ons model bleek psychiater.
7 oktober
Museum Arnhem
Nederlandse Zelfportretten uit de twintigste eeuw.
Leuke tentoonstelling. Rechts achter kijkt Charlie Toorop toe of het allemaal wel goed gaat.Ons model bleek psychiater. Heeft ie wat om over na te denken.
6 oktober
In het atelier van mijn nichtje Elise
26 september
De eerste kunstroutedag zit er weer op, een kleine 40 bezoekers gehad.
In het begin was het erg stil, later werd het beter met gelijkmatig binnendruppelende belangstellenden. Ik heb er een goed gevoel bij.
12 september
Deze week met de Heeren naar Den Haag, het Mauritshuis geweest. Naar een tentoonstelling, die verslag deed van de 8 jaar durende restauratie van 'David speelt op de harp voor Sauel' van Rembrandt. Daarna naar het Haags historisch museum. Nog nooit geweest, eigenlijk nog nooit van gehoord. Er is daar een tentoonstelling met schilderijen die als onderwerp 'de duinen' hebben. Een ontdekking. Zo iets als één onderwerp voor een tentoonstelling is bijna altijd een succes.
Hierbij het schilderij 'naakt in de duinen' van Wim Schumacher. Eén van mijn schilderhelden.
24 augustus
Weer een snelle expo ingericht in de etalage bij SIDAC Hogewoerd 77 Leiden.
DEPRESSIES
Slecht weer foto's gemaakt door de voorruit van mijn auto.
4 gomdrukken en 4 prints met lithofolie.
PRIJZEN € 400,- en € 300,-...
5 augustus
Drie Leidse kunstkenners bij het gemeentemuseum in den haag. We waren naar de zomerexpo. Deze paaseilandkop hoorde daar ook bij.
2 augustus
Een Badgastje.
Zal ongetwijfeld ook een bikini aan hebben.
Lithofoliedruk in drie kleuren 8,5 x 12 cm
20 juli
Bikini. Vanwege het zomerweer maar weer eens een paar bikini-tjes gedrukt.
2 juli
Beelden aan zee
'Vormidable' is de titel van de zomertentoonstelling aan het Lange Voorhout en in museum Beelden aan Zee. Met de heeren bezocht ik beide plekken. Het museum vond ik het interessantste.
16 juni
De laatste hand gelegd aan mijn serie Renaissance Portretten
7 juni
Met de Werkgroep Abstract de omgeving van Museum Volkenkunde verkend.
13 mei
Met de heeren naar EYE, de indrukwekkende installatie van William Kentridge gezien en het bijzondere gebouw bewonderd
12 mei
Het cursusseizoen bij ARS is weer tot een einde gekomen. Wij etsers beëindigden weer ons cursusjaar met een etentje in het etslokaal. Een tapa's festijn deze keer. De uitreiking van het door ons gezamelijk vervaardigde boekje was het hoogtepunt. Thema: Poezie. Iedereen is zeer geinspireerd aan het werk geweest. Klik hiernaast om het een en ander te bekijken.
22 april
Op 25 maart maakte ik een portretje van Dreifus.
vandaag een tweede variant
14 april
Abstract Landschap
De witte vorm is uitgesneden uit schuurpapier.
Het schuurpapier zorgt voor de structuur. Leuk om te doen. Uiteindelijk heb ik het schuurpapier ook maar ingelijst.
13 april
Snelle Expo
10 uur belde ik aan; kwartier later lag alles uitgestald in de etalage van Sidac Studio op de Hogewoerd 77 in Leiden.
20 etsen en ander grafisch werk.
Allemaal portretten
Te bekijken tot de 22ste te koop voor € 50,-
4 april
Een boom, volgens sommigen een baobab.
Een variant op dit werkstukje komt in het boekje dat onze etsgroep gaat maken. Thema van het boekje 'Poëzie'. Gelukkig heb ik een gedicht gevonden dat gaat over een baobab. Dat komt er bij.
25 maart
Dreifus is een Franse toneelspeler. Ik kwam in een of ander blad dit intigrerende prtret tegen. Ik heb er mijn eigen draai aan proberen te geven. Ik ben nog niet tevreden en nieuwe versie is in aantocht.
Overigens kwam ik op internet nog een aantal heel andere interessante portretten van hem tegen. Er komt dus nog wel het een en ander.
11 maart
Op de etscursus bezig geweest met de kop van Picasso. Veel lijntjes en arceringen en een enkelvoudig aquatintje bevalt me goed.
16 februari
Zwembril
Weer een poging om iets in meer kleuren te maken. Een snelle schets gemaakt naar een foto gescand, bewerkt en met de lithofolie gedrukt.
2015
23 okotber
De Portretcursus bij ARS is ook weer begonnen Henriette (het eerste model) geschilderd met acryl 'Henriette met de geloken ogen'
Ik houd het wat rustig met de kleuren. Het tweede portret met houtskool en Siberisch krijt.

De andere twee met inkt op rijstpapier.
Alles moet in een keer goed, dus als het fout gaat hebben we er weer een papierprop bij.
Klik voor een vergroting

15 oktober
Werk in uitvoering vervolg
Na 24 juni heb ik nog heel wat plaatjes verzameld en de bruikbare op de bekende wijze bewerkt en gedrukt.
Mijn serie renaissanceportretten is nog niet helemaal klaar, maar hierbij een overzicht wat ik de afgelopen tijd aan portretten gemaakt heb.
Klik op het portretje hiernaast voor de hele serie.
14 oktober
Zomaar wat boompjes
12 oktober
Frans de Haas mijn oude tekenleraar. Had ik nog in een schetsboek zitten. Hij heeft me in de jaren negentig bij mijn eerste schreden op het pad van de portretkunst begeleid.
Tevens was hij de oprichter van de 'Heerenclub'. Leerlingen en oudleerlingen waarmee hij na zijn pensionering eens per maand op museumbezoek ging. -met z'n zessen- Ik hoorde ook bij de 'uitverkorenen'.
27 september
Kunstroute
Bij ARS op zolder.
In twee dagen ca 130 bezoekers gehad. Ben er best tevreden mee. 4 werkjes verkocht. Ook leuk.
13 augustus
Arabier; van beroep oliesheik in twee kleuren gedrukt en nog een sjiek brilletje op zijn neus gezet.
4 augustus
Freek de Jonge
Schets naar een foto, vervolgens enige vrolijkheid in zijn ongelofelijke bril gedaan
4 augustus
Hand die de horizon betast.......
23 juli
Naar het gemeentemuseum in Den Haag met de heeren. Er was weer heel wat te zien: De zomer-expo. Leuke tentoonstelling, ik vond dat de jury wel iets strenger had mogen zijn. Fotoverhalen Interessante tentoonstelling, had wat meer diepgang dan de zomerexpo, bekende en minder bekende fotografen dus hier en daar en feest der herkenning (Krzysanovsky, Erwin Olaf enz.enz.) Juergen Pertenheimer aardige tentoonstelling waar ik op een paar leuke ideetjes werd gebracht. Nog even dwalen langs Mondriaan en Rietveld en we hadden het weer gehad.
7 juli
BOOM
7 juli
Naar aanleiding van werk van Alechinsky met bomen aan de slag geweest. Maanden geleden eens aan begonnen. Etsplaatjes 9 x 12 cm. Geprobeerd om met schuurpapier een aquatintachtige structuur te krijgen. Na veel gepiel een zeer matig resultaat (bruine boom) Plaatje opnieuw bewerkt -ietsie pietsie te lang in de verse salpeterzuur gelegen. Heftig uitgebeten zelfs op plekken waar etsgrond zit. How can? Maar wel een interessant resultaat (violette boom) klik op de plaatjes voor een vergroting.
7 juli
Drie keer hetzelfde etsplaatje.
Met de eerste was ik niet tevreden, nog flink wat verder bewerkt.
Nummer twee redelijk.
Nummer drie is een tweede druk van twee zonder opnieuw ininkten. Het leverde een beetje kaal resultaat op. De hoogliggende delen voorzichtig ingerold met roodviolet. en nog eens op hetzelfde papier gedrukt. Nog geen succes, maar leuk om eens gedaan te hebben

2 juli
Naar Haarlem, de Hallen met de heeren. Tentoonstelling: LUCHT in de Nederlandse schilderkunst sinds 1850. Wat een prachtige tentoonstelling weten ze er weer van te maken!
28 juni Elspeth Diederix Jan Voerman Tjeerd Bottema Robert Zandvliet
Tusse de bedrijven door ben ik aan het uitvinden hoe ik een 'gewone litho' kan maken op mijn lithofolie. Een tekening maken met lithopotlood en deze afdrukken. Hierbij een eerste resultaat. Uit mijn verzameling Zuid Amerikaanse kappersplaatjes heb ik er één nagetekend en in drie kleuren gedrukt. Eén drukgang voor het bruin lijnen, haar en lijst. De tweede drukgang in rood voor de trui. Hiervoor gebruikte ik een stukje grof schuurpapier dat zorgde voor een mooie structuur. Tenslotte de derde drukgang voor het geel.
24 juni
Toen ik het rode portretje gemaakt had (26 april) kreeg ik de suggestie om van dat soort portretjes een serie te maken. Renaissance portretjes gekaderd zoals het eerste portretje, teruggebracht tot 1 kleur, met mijn techniek gedrukt. Ik ben aan de slag gegaan, het wordt een kleine serie, er valt veel buiten de boot omdat ik niet gehinderd wil worden door craquelé en dergelijke. En dan de kleuren... nog wat te slap? Kortom, werk in uitvoering.
22 juni
Ik kwam het jaren geleden door mij geschilderde portretje van Robert Graves tegen. Dezelfde krappe kadrering toegepast als bij de renaissanceportretjes.
En dan die boom die steeds maar weer terugkomt in mijn stapeltjes foto's en gomdrukken. Nu eens op 9 x 12 cm geprint. Het oorspronkelijke beeld was een gomdruk die ik nog net van de totale ondergang heb kunnen redden en nu weer een nieuw leven is begonnen, over renaissance gesproken...
17 juni
Voortgaand met de abstracte landschappen allemaal ongeveer 9 x 12 cm. De linker twee zijn karton/schuurpapierdrukjes. Leuke techniek.
Ik ga nog wat meer sjabloonachtige landschapsvormen verzinnen en er liggen nog een paar varianten te wachten om gedrukt te worden.
29 mei
Weer een drukseltje klaar. Weer een landschap.
Nummer 1 van een nieuwe serie abstracte landschappen. Eerst met een etsje de zware vorm gedrukt daarna de suggestie van een landschap in bruingrijs met offset folie. (9 x 12 cm.)
6 mei
De feestelijke beëindiging van ons cursusjaar Etsen.
Deze keer niet in ons aller leslokaal, maar bij de chinees. We hebben weer ons best gedaan op allerlei drukseltjes, samengevoegd in 12 boekjes, voor iedere cursist en docent Peter Zuur één. Het thema was dit jaar 'vervalsing' en dat leverde weer veel inspiratie en mooie grafiek. Klik op het plaatje hiernaast voor de hele serie.
2 mei
Met de Heeren naar Haarlem, naar het Teijlers museum -prachtig museum blijft dat toch-. Naar de romantici Koeokoek Schelfhout en ik ontdekte nog een Weissenbruch. Erg fraai vond ik 'de keuze van Joost Zwagerman'. Oud en modern werk smaakvol gecombineerd. Er zaten een paar prachtige fijne etsjes bij. Na Teijlers 'gezien' te hebben nog een bezoekje aan de Haarlemse Waag waar op de eerse verdieping een fraaie tentoonstelling te zien was. Op de tweede verdieping de verrassing van de dag: een mooi en doelmatig ingericht atelier voor modeltekenen en schilderen. Het was er nog lekker warm, 's ochtends had men er naaktmodel geschilderd.
26 en 27 april
Open dagen bij Ars: Het hele gebouw veranderd in één grote galerie t.b.v. de cursisten.
Ik had o.a. dit drukseltje ingeleverd om ten toon te stellen. Het hing er erg mooi bij en... het is verkocht.
16 april
'Fernweh'. Twee beelden uit een panoramisch stukje van de indrukwekkende documentaire Immer Fernweh. Een winterlandschap uit de omgeving van Dresden. De beelden bleven om de één of andere reden in mijn geheugen hangen. Ik heb het landschap vanaf de TV gefotografeerd. Op aanraden van Peter Zuur heb ik er twee etsjes van gemaakt en als een tweeluik tegen elkaar geplaatst.
14 april
Vanochtend weer eens wat passepartoutjes gesneden voor lijstjes van 18 x 24 cm. 26 en 27 april is het weer open huis en inschrijven voor de cursussen bij ARS. De gelegenheid voor het cursusvolkje om hun prestaties te showen. Dit werk is te zien in het etslokaal. In één van de andere lokalen nog wat portretjes bij de groep van Rudolf van Hees.
3 april
Portretten
30 maart
Ik kwam hem weer eens tegen:
'Summertime'
Videostill uit eind jaren 80 uit een documentaire over de tsjechische kunstenaar Borek Sipek. Glaskunstenaar en meubelontwerper. Dit shot, waarbij de camera als het ware door de ruimte veegt, leverde na digitaliseren een interessant beeld op. Ooit opgenomen in VHS met een mooie abstrahering doordat de kleuren een beetje zijn gaan schiften. Het patroon van de beeldlijnen, toen zo gewoon, maakt het af.
22 maart
Deze dikkerdjes in bikini worden met nog een aantal zusjes een serie waarin ik wil experimenteren met kleuren. Zo ongeveer zoals Andy Warhol dat ooit met een portret van Marilyn Monroe heeft gedaan.
20 maart
De werkgroep abstract: Een vrij nieuwe werkgroep in de fotoclub. Ik ben een aantal keren meegeweest. Hierbij wat resultaten (klik op het fototje). Die moeten zo ongeveer duidelijk maken wat de bedoeling is van de werkgroep: Gezamelijk op stap gaan met de camera en met resultaten terug komen die niet direct te herleiden zijn tot de bezochte plek.
26 februari
Met de Heeren naar Boijmans van Beuningen. Naar de tentoonstelling van Brancusi. Mooi om zo veel van zijn werk eens bij elkaar te zien. Helaas, daar was fotograferen verboden. Gelukkig mocht het elders wel.
19 februari
'Vervalsing' is het thema van ons etsgroepje bij Peter Zuur. We maken allemaal een aantal druksels met dit thema met het doel dit werk in boekjes bij elkaar te brengen. Iedere deelnemer aan de cursus krijgt aan het einde van de cursus een exemplaar. Ik heb me afgevraagd wat Paul Klee zou geschilderd hebben als hij niet in Bern, maar in Leeuwarden zou zijn geboren. Toen ik een paar schilderijen van Gerrit Benner onder ogen kreeg wist ik het wel.
11 februari
We hadden het over landschapsschilderijen. Hoe gauw een paar streken verf op een landschap lijkt. En over dat landschap dat ik geschilderd heb in Schiermonnikoog (1996) Er was niks te zien, kloteweer, maar we moesten (cursus) er maar iets van zien te maken.
28 januari
'Masker' Weer een werkstukje klaar. Naar een foto van een beeld in Thailand. Gedrukt in gele oker en gebrande omber. ongeveer 8 x 8 cm.
22 januari
Vandaag met de heeren naar Gouda geweest. Het Gouds museum een mooi stedelijk museum vlak bij de kerk. Veel moois gezien, vooral het werk van Henri Fantin Latour een schilder uit de impressionistische tijd, die zijn eigen weg volgde met schilderijen in laat romantische sferen. Hij had een manier van werken, die me soms even aan het werk van Jan Mankes deed denken. Mooi allemaal, ook de lunch zag er prima uit en smaakte uitstekend. een goede bodem voor de borrel aan het eind van de middag in 'de vergulde zalm'
10 januari
Een intieme en mooi gemaakte documentaire over eer oost-duitse vrouwelijke kunstschilder. Ooit opgenomen, weer eens met plezier bekeken. Nu ook via uitzending gemist. IMMER FERNWEH
6 januari 2014
Met de werkgroep abstract naar oudheden. Spannend of je daar iets van kunt maken. Nou ja, op de eerste na nog niet veel abstracts. Wie weet
22 december
Wat eens mijn doka was en daarna diverse andere functies vervulde is nu weer mijn werkkamer. Mooi alles bij elkaar.
16 december
Vrijdag met de heeren naar het Rijksmuseum geweest.
Wat een kultuurpaleis, wat een prachtig gebouw.
En wat een drukte. Met de museumkaart ben je snel binnen en kun je wat sneller dan de anderen aansluiten bij de rij voor de garderobe, en wat later bij de rij voor het restaurant. Nee, dat hebben ze dan bij het vangoghmuseum ietsie beter geregeld. Ik verbaasde me er over dat er toch nog van die doodlopende 'steegjes' in het museum zijn gebleven echt wel onhandig als het druk is. Toch een beetje een kultuurdoolhof. Frank Auerbach moest zich meten met Rembrandt. Beetje een appels en peren verhaal. Maar wel spannend en inspirerend die landschapsschilderijen van Auerbach. Dikke klodders verf alsof hij aan het kleien is geweest, maar toch lijnig en met subtiele kleurvlakjes er in. Smaakt naar meer.
Verder heb ik met verbazing kennis genomen van de 'Ottomaanse afdeling' . En de tekeningetjes van de 17e eeuwse Adriaan van Ostaijen. Prachtig, dat er ook nog van dat niet prestigieuze werk is bewaard gebleven.
1 december
Soms gebeurt er iets onverwachts. Ik had een plaatje van Walasse Ting van internet geplukt en wilde voor de grap een paar afdrukjes maken op offset folie. Beetje braaf reprowerk in één kleur. Tijdens het drukken even niet opgelet. Veel te veel inkt op de folie -vette kledderzooi- wat nu? Wat extra drukjes maken zonder inkt toe te voegen, dan raak je vanzelf het overschot kwijt en wie weet wat het oplevert. Nou, dit dus, ik verrast en iedereen vond het de mooiste druk. Gedrukt op lichtgeel getint passepartout karton met een bescheiden structuur. Leuk hè. klik
10 november
De laatste 3 printjes van mijn Terschelling strand projectje. Ik ga nu een paar etsjes maken van dikkerdjes in bikini's gelegen op grote kleurige badhanddoeken.
5 november
Laatst kwam ik Inge Reisberman tegen op de markt. Babbeltje over vanalles, o.a. haar nieuwe passie, het filmen en de stop-motionfilmpjes die ze gemaakt heeft en die ik heel knap vind. Ik bedacht dat ik zelf ooit met foto's van Eadweard Muybridge eens een gif-animatie gemaakt heb. Zij kende hem niet, ik wel want mijn vrouw heeft ooit een boek met werk van hem gekocht. Daaruit fotografeerde ik de vrouwtjes (analoog toen nog, op een zeer bijzondere wijze de zwart-wit negatieven gedigitaliseerd 't was in 1998 of eerder) en vervolgens met gif builder, heette het programma, omgevormd tot een gif-animatie. Op Wikipedia vond ik zojuist de animatie van het paard. Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eadweard_Muybridge
29 oktober
Grafisch Atelier Ars
Weer twee portretten gedrukt. Jozef Beuys kwam ik eens op vakantie in Frankrijk tegen in een museum, op een beeldscherm. Aldoor pratend over iets dat mij toen niet geweldig interesseerde. De kop vond ik interessanter, dus foto's gemaakt van het beeldscherm, de meest 'sprekende' uitgekozen, geschikt gemaakt om te printen en daar is hij dan.
Het engelachtige gezicht (sommigen dachten dat ik al met kerstkaarten bezig was) werd in druk te mooi. Ik had iets bedacht met twee drukgangen: vermiljoen rood en gebrande omber o.i.d. Maar in het rood was het kopje al zo af dat ik er verder niets meer mee durf te doen.
23 oktober
Met de Heeren naar Kokoschka in Boymans van Beuningen
20 oktober
Met Urban naar de Meelfabriek
7 oktober
Met de abstracten naar Nieuw Leiden. Nieuwbouw in eigen beheer dat biedt fotografische mogelijkheden heeft Jolien gedacht. En inderdaad, mooi weer, flink wat deelnemers, voor en na op het terras van een kroeg. Pico Bello voormekaar
28 september
Kunstroute
De kunstroute heb ik dit jaar een beetje als verstekeling meegemaakt op de zolder van Ars.
Toch nog een kleine 100 bezoekers gehad die twee middagen. klik voor meer foto's
25 september
Met de Heeren naar de Hermitage. Ik had gehoopt op intieme badscenes van Bonnard, de toppers van Gaugin en nog zo het één en ander, maar helaas, de echte esprit miste ik in deze tentoonstelling. Dat lag natuurlijk aan mij..........., maar toch, de Volkskrant schreef er een dag later ook niet erg positief over. Jammer..........
6 september
Trouwen van Sander en Judith.
Wat heeft een trouwfeest met kunst te maken?
Nou, als je een kunstenaar uitnodigd -alles-
3 september
Het seizoen is weer begonnen bij Ars - Grafisch Atelier.
Bijna iedereen was er weer, geeft een goed gevoel.
Een paar schetsjes, die ik ooit op Terschelling in mijn dummy maakte heb ik omgezet in een drukvorm. De eerste op offsetfolie, de tweede overgebracht op een zinkplaatje. Waarom? met die inktzwarte inkt komt het beter over dan met zo'n potloodje, en er een aantal exemplaren van drukken is ook leuk. (zeker als ze verkocht worden) € 50 per stuk in passepartout in een aluminium lijstje van 18 x 24 cm.
1 september
Met de werkgroep abstract naar park Cronestein.
Fotograferen in een polderpark en dan met abstracte dingen thuiskomen. Het leek me knap lastig. Anderen kwamen met de meest fantastische macro-achtige werkstukjes aanzetten. Ik heb de bewogen camera en manual focus en lange sluitertijden toegepast.
14 augustus 2013
Lange Voorhout.
Met de Heeren naar de beelden op de Lange Voorhout, de lunch bij Pulchri daar ook de kunst bekeken. Daarna via een paar galeries naar de kroeg. Welbesteed dagje.
4 augustus 2013
Voor het eerst meegedaan met de werkgroep abstract.
Om 20.00 verzamelen bij de Zijlpoort.
Opdracht: probeer iets te doen met 'rond'. Nou, dat viel niet mee.
Uiteindelijk met behulp van wat digitale alchemie tot iets gekomen dat de toets de abstracte kritiek kan doorstaan.
Links de originele opname, rechts na de alchemistische behandeling.
Klik voor een vergroting
10 juli 2013
Met de Heeren naar het Gemeentemuseum te Den Haag. De zomertentoonstelling en werk uit de collectie Bert Kreuk bekeken. Broodje gegeten in het restaurant van het Museon, biertje in het Restaurant van het Gem een welbestede dag.
17 juni 2013
Weer eens een schilderij klaar
'The Cloud' olieverf op papier. ca 30 X 40 cm
7 mei 2013
Laatste keer etsen dit seizoen. Nu geen etsen dus maar lekker eten in het etslokaal. En daarbij de uitreiking van de boekjes waaraan we allen hebben meegewerkt. Thema: Landschap. (naar aanleiding van de Hockney-tentoonstelling in Keulen) Het schilderijtje dat ik maakte in de buurt van Arles als was het uitgangspunt voor deze druk in geel en blauw
4 april 2013
Klaar, die poste de secours, hier en daar nog wat geretoucheerd en ik ben best tevreden. Een druk op ca 30 x 40 cm is geen makkie, maar mijn ervaring met dit proces is dan ook nog zeer beperkt.
6 december 2012
Weer een print in wording. Poste de secour, er komt nog een laag in zwart met name aan de onderkant. Het is de uitdaging om in deze print zo veel mogelijk nuancering te behouden.
Dat lukt al beter dan in de vorige print.
18 november 2012
De eerste foto gedrukt met D2P oftewel Z-Acryl
Gedrukt in twee tinten (bistre en grijs) fascinerend om mee bezig te zijn.
28 oktober 2012
Met de Heeren naar de Kunsthal; bijzondere opstelling van kunstwerken. Vooral de ligstoelen noodden uit tot zeer lang kijken naar de werken.
25 oktober 2012
Met de Urbaniers naar Den Haag. Gebied verkend rond het station en het gebied waar eens de zwarte madonna stond; de lunch bij een afhaalturk aan de Wagenstraat? Sfeeeeertje!!!
12 oktober 2012
Fototje dat ik begin 70er jaren maakte in Frankrijk (Cevennes)
Veel dokawerk aan verricht: Negatief gecopieerd op vlakfilm, pseudo solarisatie techniek toegepast. Anno 2012 gescand en nabewerkt met Photoshop. Dank zij de digitale techniek levert zo'n experiment van 40 jaar geleden ineens weer een spannend beeld op.
10 oktober 2012
Danspaar; tekening naar aanleiding van een foto van Vincent Menzel
Gedrukt op dezelfde wijze als die van 11 september
30 september 2012
Met de Urbaniers naar de 2e maasvlakte. Prachtige dag veel mooie dingen gezien en gefotografeerd
12 september 2012
Weer een tekening, al een paar weken klaar
11 september 2012
Voor de tweede keer naar etsen geweest.
Ik ben een nieuw procédé aan het uitproberen; Direct 2 plate; oftewel Z-Acryl. Het werk als volgt: Je hebt een plaatje in je computer. Via de laserprinter print je dat op een speciale folie (Z-Acryl). De folie werkt net als een lithosteen.
Bevochtigen met een spons, met een roller met inkt inrollen.
De toner van de printer op de folie houdt de inkt vast. Het natte oppervlak van de rest van de folie neemt geen inkt op.
Leg de folie op de etspers vel etspapier erop net zoals je een ets afdrukt. Je armen uit de kom trekken om het spul door de persrollen heen te krijgen.
Ik heb een portretje, dat ik een paar jaar geleden maakte van mijn schilderheld Constant gescand, bewerkt en op de hierboven beschreven wijze gedrukt.
Et Voila!!
Ik ben enthousiast.
Dus er komt nog veel meer maar dat worden foto's met grafische kwaliteiten.

klik voor vergroting

2 september 2012
Comutertekeningetje uit de jaren 80 opgeduikeld uit mijn archief. Nog gemaakt met mijn Commodore Amiga. Gebruikt ten behoeve van Facebook.
13 augustus 2012
Weer een schilderwerkje klaar Ineens was de vraag: hoeveel voeg ik nog toe?. Bekende vraag>>bekend antwoord>> onmiddellijk stoppen. Onderwerp? Een klein stukje van een amerikaanse kaart uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
formaat 40x45 cm.
Alle vormen stonden zo op de kaart, maar door de kleur, die ze hebben gekregen ontstaan er andere accenten. Ook door veel weg te laten wordt of liever gezegd niets meer toe te voegen blijft er spanning tussen de hoekige gele vormen, de stad, en de rest. Die rest is voor mij mysterie.
10 augustus 2012
Weer een schilderwerkje klaar.
Op basis van één van de eerste abstracte schilderijen van Mondriaan. Zo'n monochrome met horizontale en verticale streepjes. Overal waar twee streepjes elkaar kruisen heb ik een Hortensia of Rododendronstruik gepoot. Nog een beetje aangepast et voilà
Een park in bloei, met open stukken, besloten plekken en intieme plekjes, waar je ongezien de liefde kunt bedrijven.
Geen paden, waar je loopt is het pad. Nog wel, want straks komen natuurlijk de planologen en andere deskundologen en leggen paden aan, asfalt, dan kunnen die jonge moeders met hun kinderwagens ook van het park genieten, en bankjes natuurlijk en een hondenuitlaatstrook en bordjes 'verboden zich buiten de paden te begeven' Geen 'dejeuner sur 'l herbe meer'. Maar zo gaat het in de echte wereld, niet in de mijne.
29 juli 2012
Weer een schilderwerkje klaar.
Plussen en getallen
27 juli 2012
Met de HEEREN naar zee. (Haarlem, de Hallen)
mei 2012
Ik was het al jaren van plan: van de Chinese calligraaf Deng Erya iets naschilderen. Het gaat over het vallen van perenbloesem. Meer heb ik er niet uit kunnen ontcijferen. Ik hoop binnenkort een goede vertaling te krijgen van dit stukje oud-Chinese tekst. klik
24 mei 2012
Met de HEEREN naar het gemeentemuseum en het GEM
april 2012
Met Urban naar de Botlek
24-09-11
Etsen-
Het gezamelijk produkt van de dinsdagavondgroep onder de bezielende leiding van Peter Zuur:
-Het boekje van 2012-
We hebben ons laten inspireren door de stad Antwerpen en we zijn weer apetrots op het resultaat.

klik
Weer een seizoen etsen voorbij. Veel te snel.
Met een beetje weemoed, maar toch feestelijk beeindigd.

klik
Met de HEEREN naar het van Gogh geweest.
'GEDROOMDE LANDSCHAPPEN'
Symbolisme van van Gogh tot Kandinsky
Prachtige tentoonstelling met werk van veel verschillende schilders.
fotograferen verboden
maart 2012
Met de Heeren naar Beelden aan zee
Klik voor de diashow
Weer een etsje klaar
Een kabuki speler met een wat zuinig uitgevallen mondje. Een Japanse look voor de achtergrond moet het completeren.
januari 2012
Weer een etsje klaar.
Schoonheid moet je zorgvuldig behandelen. Lang mee bezig geweest, en tevreden met het resultaat.

Klik voor een afbeelding op ware grootte

Fotopresentatie op de club met foto's o.a. gemaakt met de werkgroep stedelijk verkenning
december 2011
De schilderijen in het Rijnlands ziekenhuis weer op een andere afdeling opgehangen: de vleugel vande fysiotherapie, de psychologen en de huisartsen.
Over drie maanden komt de hele boel weer naar huis toe
november 2011
Etsen

Ik ben weer aan de gang met portretjes.
Etsjes van 9 x 12 cm.
Hier de eerste twee van dit seizoen.

oktober 2011
Twee foto's aan mijn collectie toegevoegd.
Ze geven een goed beeld van zomer 2011
Klik voor foto 1 Klik voor foto2
september 2011
Kunstroute op 23 en 24 september.
Beetje te rustig naar mijn zin. Vooral zaterdag.
Totaal 61 bezoekers.
Eén bezoeker vroeg naar de prijs van mijn meest dierbare gomdruk. Duidelijk een kenner.
Niet verkocht natuurlijk. Is dat nou dom ???
Wisselen expositie Rijnlands en toevoegen van een nieuwe serie
augustus 2011
Weer twee schilderijen klaar.
Eindelijk, aan de linker ben ik ergens vorig jaar oktober begonnen. In tegenstelling tot het werk dat ik de laatste tijd maakte is de linker nogal rustig. Met wat ik veronderstel als echte Grand Canyon kleuren. De hoogtelijnen zorgen voor vorm in dit schilderij. Geen overdosis menselijke beinvloeding. Acryl op papier 50 x 60 cm

Het rechter schilderij is een variant op een eerder geschilderd labyrinth. Door de knetterende kleuren verdwaalt het oog subiet. klik voor een vergroting.

juni 2011 tot maart 2012
Tentoonstellen in het Rijnlands ziekenhuis in Leiderdorp.
Voorlopig voor driekwart jaar zwerven mijn schilderijen langs verschillende locaties in het ziekenhuis. Leuk om te zien hoe het er op allerlei plekken hangt.
april-mei 2011
DE GRAFIEKFABRIEK
Gedurende de maanden april en mei konden we (dat zijn zes mensen van de etscursus van Peter Zuur bij Ars) gebruik maken van één van de leegstaande winkeltjes aan de Aalmarkt. Met een kleine pers, warmhoudplaatjes en nog wat attributen hebben we etsen gemaakt en afgedrukt. Het was plezierig werken in onze 'Grafiekfabriek'.
22 april 2011
De afsluiting van de etscursus voor dit seizoen.
We hebben gezamelijk cursistenboekjes gemaaakt
Thema dit jaar is koken.
Op de laatste les wordt alles wat in het boekje wordt uitgebeeld ook daadwerkelijk opgegeten.
De etswerkplaats als restaurant.
De foto's zijn van Fridtjof, het tafelpanorama is van Henk
De gebakken lucht en de wodka zijn mij het meeste bijgebleven, maar er was nog veel meer heerlijks.
september 2010 tot en met april 2011
Etsen
Sommige dingen gaan gewoon door: bijvoorbeeld de etscursus bij Ars
december 2010
Op 9 december de opening van een tentoonstelling van mijn recente en oudere schilderijen in het Pieter de la Court gebouw van de universiteit in Leiden.
Veel onverwachte complimenten voor de sumi-e portretten die ik in 1999-2000 maakte.
De tentoonstelling loopt nog tot april. Geopend tijdens kantooruren.
Uitnodiging_digitaal_kleur.pdf
juni 2010
15 juni
Na grondige analyse van een abstract schilderij is deze kruising tussen een calligrafie en twee paden ontstaan. Twee paden, die elkaar niet mogen ontmoeten. Agressie zit er ook in.
En dat deed me denken aan het plaatje ernaast dat ik begin negentiger jaren tekende met een nog niet zo soepel werkende muis en een primitief paint programma.
En dat doet me weer denken aan die andere twee mannetjes; een negatief in diezelfde tijd gescand met een videocamera in wel 16 grijstinten, die ik stuk voor stuk heb omgezet in een kleurtje. Ook wel wat agressief. Ja, 't houdt je van de straat.
mei 2010
15 mei
Gangenstelsel met cellen.
Een soort maximale tegenstelling met het vorige beeld
6 mei
Een collage gemaakt vanuit hetzelfde basis-idee als een schilderij uit maart 2008 (zie hieronder)
De uitwerking is heel anders en abstracter geworden.
titel: ritme voor twee kleuren
april 2010
Dinsdag 27 april
Na van het open huis weekend van Ars gebruik te hebben gemaakt om nog wat etsen af te drukken is het de laatste les, nou ja les, meer gezelligheid en drank! en het bewonderen van de boekjes met etsen zoals we ze dit jaar weer met z'n allen gemaakt hebben. 'Gezicht' is het thema. Klik hiernaast voor het resultaat, dat ieders verwachtingen overtreft!!
Dinsdag 20 april
De voorlaatste les van etsen. Weer een hele klus geklaard om op tijd 14 printjes te maken voor mijn collega etsers
Ik heb twee plaatjes gebruikt van Leigh Bowery.
Op wonderbaarlijke wijze zijn de twee internet plaatjes weer beland op een plaatje zink en, zoals te zien, geprint op de etspers.
woensdag 14 april
met de Heeren naar de Kunsthal te Rotterdam
maart 2010
Etsen
Intussen wat etsen gemaakt van enkele hoofden:
V.S. Naipaul, schrijver van o.a. een huis voor meneer Bieswas. Een schets die ik eens maakte op een A4tje
is nu getransformeerd in een Etsje van 10x15 cm.
En een portret van Leigh Bowery, van internet af geplukt, eens kijken of ik iets digitaals op een plaatje zink kan krijgen en ja hoor, met fotoshop, laserprinter een strijkbout en veel gepruts staat de afbeelding nu op een zinkplaatje en laat zich drukken op een etspers.
februari 2010
woensdag 10 februari
met de Heeren naar het gemeentemuseum in Den Haag naar de tentoonstelling van 'Kandinski en der Blaue Reiter'

Dinsdag 9 februari
Etsen
Keith Richard: het portret van deze rocker is klaar voor drukken; zo ook de kop van de taartman
Maandag 8 februari

Presentatie voor de LAFV het werk van de werkgroep stedelijke verkenning.

Hier mijn bijdrage van deze avond

Op een hoekje van een schetsvel vond ik wat krabbels
Chinese krabbels wel te verstaan. Een soort collage van die karakters. Wat zie je? een stratenpatroon van een dorp, somewhere? Een Chinees heeft het misschien binnen tien seconden gelezen en heeft er dus hele andere gedachten bij.
Een vrolijke variant op L.A.
zie oktober 2009
januari
2010
december
Abstracter dan een plattegrond.
De relatie met de werkelijkheid moet nog verzonnen worden. Een compositie om te kijken hoe het werkt met die vlakken, hoekjes en kleuren.

Collage van indopapier op 300 gr aquarelpapier en daarbij de nodige acrylverf en vernis.

4 december
Met de Heeren naar Cezanne Mondriaan Picasso in het Gemeentemuseum te Den Haag, waar uiteraard nog veel meer te zien was.
november 09
Etsen

Dit jaar ben ik eens aan portretten begonnen.
Mick Jagger n.a.v. een foto die ik maakte van de TV
Daarna komt zijn vriend Keith Richard en dan de schitterende kop van Leigh Bowery.

Weer een schilderij klaar, ook na een rustperiode (voor het schilderij dan) en een frisse blik met als gevolg de nodige wijzigingen.
Titel: Fountain Valley
oktober 09
De herfstvakantie in een mooi vakantiehuis in petite Somme in de Ardennen.
En vlakbij ook een kasteel met daarin een Hare Krishna gemeenschap die het kasteel Radhadesh hebben gedoopt. Er worden rondleidingen gegeven, er is een religieuze kunst museum (alleen Hindoe), een souvenierwinkel, een bakkerij en een restaurant geheel werkend volgens de vedische kookkunst.
Goed genoeg om eens te proberen.
Hiernaast een levensgroot beeld van de stichter van de Hare Krishna gemeenschappen in Amerika.
KLIK VOOR MEER

Eindelijk weer eens een schilderij klaar.
Deze moest eerst anderhalf jaar rusten en na een wijze opmerking van een ervaren kunstenaar kwam de finishing touch. Et Voila, de titel: L.A.
Detail
september 09
25-26 september Kunstroute
Een kleine honderd bezoekers.
Veel leuke gesprekken,
Best wel tevreden.
augustus/september
Vakantie 09

In een schitterend vakantiehuis in één van de oudste boerderijen in Ostfriesland; in Loppersum.
Vandaaruit het rustige boerenland en de haventjes in de buurt verkend

20 juli 09
Beelden aan de Lange Voorhout
17 en 18 juli
Met drie Urbaniers naar Duisburg
15 juli 09
Met de Heeren naar Den Haag
16 juni 09
Opening grafiektentoonstelling in Osaka met het werk van Japanse en Leidse kunstenaars. Foto 1 van de opening

Foto 2 van de opening

19 mei 09
Grafiekwerkplaats ARS
Afsluiting van het seizoen,
Hapje en drankje,
Uitdelen van de boekjes,
Thema van deze keer: MUZIEK
Gezellige avond,
schitterende resultaten.
KLIK EN GENIET
10 mei 09
Met de Urbaniers naar Utrecht.
Een van de toppertjes van deze dag: Scholencomplex in aanbouw. Interferentie van natuur en architectuur.
Klik voor de hele foto.
Opening grafiek-tentoonstelling bij Ars met werk van Japanse en Hollandse kunstenaars.
Klik op Impressions voor een foto van de opening.
Klik op ARS voor een overzicht van de tentoonstelling
mijn etsen op de tentoonstelling
28 april 09
Met de trein naar Utrecht en weer terug.
19 april 09
Met de Urbaniers fotograferen in het Noordelijk havengebied van Amsterdam. Schitterend weer, inspirerende omgeving en ook nog twee café's die open waren..... Super!!
29 maart 09
Sumi-e tentoonstelling bij Kunstgeschiedenis
19 maart 09
Japan@Leiden
We vieren dit jaar 400 jaar handelsbetrekkingen met Japan. In het kader hiervan hangen momenteel foto's van Annemarie de Graaf en van mij in het Leidse Volkshuis

mijn foto's zoals deze in het volkshuis te zien waren------>
1 maart 09
Met de Urbaniers naar IJburg via het Steigereiland.
Deze plas komt -dat is de planning- helemaal vol te liggen met zulke moderne woonboten.
Kan je weer zien hoe het bankstel staat bij Mien en d'r dressoir met plastic rozen.................
Hopelijk komt het nooit zover.
25 februari 09
Met de Heeren het Gemeentemuseum, het GeM en het fotomuseum in Den Haag bezocht. Vermoeiend dagje.
20 februari 09
Avondfoto's maken in het bio-sciencepark.
Tot een bewakingsfiguur kwam vertellen dat het niet mocht. Nee je hoort natuurlijk 's avonds op de bank bij de TV, al het andere mag niet!

Klik op het plaatje voor een vergroting

februari 09
Hier nog wat variaties op een kop van een saxofonist (Leidse Jazzweek van 2009)
de afmetingen zijn 13 x 14 cm.
januari 09

Een nieuw jaar; nieuwe experimenten.
Een soort offsetdruk, maar niet met platen, maar met een soort folie. Je maakt er met bij voorbeeld een laserprinter een afbeelding op en je hebt iets om mee te gaan drukken! Klinkt supereenvoudig en dat is het tot op dat moment ook. Om het drukproces in de hand te krijgen is iets minder eenvoudig. De plaatjes hiernaast zijn ontstaan door het scannen van eerder werk, op de juiste maat maken en met de laserprinter op de folie printen. De folie opwarmen tot ca 60 graden om de toner goed te laten hechten. De folie bevochtigen, Ininkten en daarna onder de etspers door.
2009
16 december 2008
Een hond uit een droom.
Door wat experimenteren heeft de gehele plaat een structuur gekregen. Het was niet zo bedoeld, maar mooi meegenomen. En wie weet pas ik het nog eens vaker toe.
10 december 2008
naar Paul Citroen in Zwolle
25 november 2008
Kreukie, zo noem ik dit exemplaar.
Een poging uit te vinden wat er gebeurt als je lijnen als maar breder maakt.
24 november 2008
Ik kwam een paar oude fototjes tegen uit 1994. 't Was in de doka niet helemaal goed gegaan. Niet meer naar gekeken sinds toen. Jammer......
Het waren foto's gemaakt in het Sofia kinderziekenhuis in Rotterdam
één dag voor de totale ontruiming.
Patientjes en alles wat daar bij hoort waren vertrokken.
Overgebleven waren enigszins onttakelde ruimtes met dingen
die hun zin verloren hadden.........
14 november 2008
naar het Gemeentemuseum in Den Haag,
naar de 20e eeuw.
Mooie overzichtstentoonstelling over de kunst in de twintigste eeuw met veel informatie over de maatschappelijk basis van waaruit de kunst ontstaat.

Hierbij zo maar een paar dingen die ik tegen kwam.


een werk van Schoonhoven
niet van dat hele subtiele witte maar mooi ruig

ook een vakjesstructuur -van een andere kunstenaar- mooi keramiek

een urbane fantasie van Constant
uit zijn 'homo ludens' tijd
28 oktober 2008
Bullterrier
Een niet zo vrolijk diertje; tenminste, dat hebben we er van gemaakt. Een hapgraag monstertje dat hier op je af komt vliegen.
Drukken met een 'vieze' plaat om meer dynamiek te krijgen.
12 oktober 2008
Met de Urbaniers naar Amsterdam: voor de tweede keer naar de nieuwe Bibliotheek
30 september 2008
In september ben ik weer met etsen begonnen. We doen een uitwisseling met Japan: Een aantal Japanse etsers exposeren in 2009 bij Ars en een aantal Ars-etsers exposeren dan in Osaka.
Ik heb besloten om hondjes te gaan doen;
iets heel anders dan het blikjes project van vorig jaar.
Hierbij het eerste hondje
27 en 28 september 2008
KUNSTROUTE LEIDEN.
Ons huis verbouwd tot expositieruimte. Zaterdag- en zondagmiddag ongeveer 130 belangstellenden over de vloer gehad.
Over het geheel genomen prettig en geïnteresseerd publiek.
Klik op het plaatje hiernaast voor enkele fotos van de expo.
13 en 14 september 2008
WORKSHOP KAKEJIKU
De uit Japan ingevlogen Kakejiku meester Satoshi Ando wijdde ons in in de kunst van het op de traditionele wijze vervaardigen van Rolschilderingen.
Het was tevens het afscheid voor altijd van Kumi Kuwamura onze Sumi-e lerares en degene die mij de kans heeft gegeven om Japan een klein beetje te leren kennen.
10 september 2008
Naar Boijmans en de Kunsthal
op beide plekken bijzonder werk te zien. Vooral het werk van Yayoi Kusama in Boijmans was fantastisch om mee te maken en te bekijken.
5 augustus 2008
Naar kasteel het Nijenhuis bij Heino
de Tentoonstelling van Elise van der Linden: Mooie Video Environnements; genoten van de tentoonstelling in dit mooie kasteel. Ergens op een vensterbank stond dit beeldje mooi te zijn in het felle licht.
18 juli 2008
GOLDEN CITY 2
Gebaseerd op het stramien van
'een stad van goud' (9juni), maar dan anders uitgewerkt.
Acryl op papier - Collage
50 X 65 cm.
26 juni 2008
LABYRINT
acryl op handgeschept indonesisch papier op aquarelpapier ca 50 X 60 cm.
25 juni 2008
GEDICHT
Geheim bericht
in bomentaal

acryl op aquarelpapier 50 X 65 cm.

24 juni 2008
Geheime plekken

collage en acryl op papier.
50 X 65 cm

20 juni 2008
Een dorpje in Mexico
Er is geen planoloog aan te pas gekomen, maar wat een schoonheid, kan het Mexicaanser?

collage en acryl op karton
50 X 60 cm

10 juni 2008
Een stad van goud
Een droom

collage en acryl op papier

30 mei 2008
WARZAWA
Een veelkleurig bij elkaar geschoven mozaiek. Het Getto van Warschau.
Geen vrolijke geschiedenis, maar toch werd er geleefd, getrouwd, gedanst, plezier gemaakt.

collage en acryl op papier
50 x 65 cm.

28 mei 2008
L.A.
Een stratenplan teruggebracht tot z'n simpelste vorm.
Ontdaan van auto's, parkeerplaatsen, parkeergarages, wolkenkrabbers, zakelijke bedrijvigheid.
Stille lijnen op een vlak.

inkt op aquarelpapier

23 mei 2008
Tentoonstelling van een deel van de productie van de blikfabriek bij Gezondheidscentrum Leiderdorp (achter het Rijnlands Ziekenhuis) het werk is te zien tot eind juli
15 mei 2008
I proudly present!

Sinds 2006 vertoef ik regelmatig in het Walhalla van Ars. Dat bevindt zich onder het balkengewelf van het historische gebouw aan de Pieterskerkgracht 9a. Daar zijn we aan het etsen, steendruk-ken en zo meer.
Grafiek maken dus.
En dat alles onder de insprirerende leiding van Peter Zuur.
Ieder jaar wordt door onze groep bij wijze van afscheid van het
'cursusseizoen' een boekje gemaakt. Deze keer was het thema 'boom'.
Een boekje waar ik dit jaar erg blij mee ben
-niet vanwege mijn bijdrage- maar vanwege de schitterende drukken
van mijn collega's.
De laatste afbeelding is een chocoladedruk gemaakt door Peter Zuur.
S.v.p. koel bewaren!

.....klik op het plaatje

14 mei 2008
De finale.
De laatste 6 printjes uit de blikfabriek
7 mei 2008
De blikfabriek.
Nog één batch en de fabriek sluit definitief.
23 april 2008
De blikfariek
20 april 2008
Meetingpoint

acryl, grafiet en spiegelfolie op aquarelpapier
50 x 65 cm

16 april 2008
De blikfariek
11 april 2008
De blikfabriek 'carcrash'
9 april 2008
De blikfariek
8 april 2008
Een plaatsbepaling.
Acryl en grafiet op papier 50 x 65 cm
2 april 2008
Het cocabomenbos is voltooid.
Van het tot een boom verknipt colablikje heb ik 50 prints gemaakt.
In elk van de 14 boekjes komt 1 exem-plaar, zeker 30 gaan de prullenbak in.
Nu weer de draad opgepakt met het printen van blikjes.
Hiernaast een serie die ik gisteravond heb gemaakt
20 maart 2008
Het coca bos groeit aan. Nog één avondje cocabomen drukken en ik heb er genoeg om er 14 goede uit te kunnen selecteren.
Alle cursisten een boekje met naast de eigen boom 13 bomen van andere cursisten. Dat zijn dus 196 bomen!
Dit wordt een zeer CO2 neutrale cursus.

19 maart 2008
Eindelijk weer een schilderij klaar uit mijn serie 'De weg kwijt'.
Landkaarten met een ander doel dan de kijker te vertellen waar hij of zij heen moet. Black City 2 is ontleend aan een stadsplattegrond, maar is z'n eigen weg gegaan. De stad heeft geen straatverlichting, maar toch is er in het zwart van de nacht van alles aan de hand.

collage: papier en acryl op katoen
100 X 120 cm.

11 maart 2008
Meer coca bomen
7 maart 2008
Tijdens wat grasduinen door mijn jazzfoto's (1995-2006) kwam ik op het idee uit een aantal foto's bijna alle grijstinten te verwijderen. Zie hier het resultaat
5 maart 2008
Voor het cursistenboekje van etsen het onderwerp 'boom'. Hoe maak je van een cola blikje een coca boom?
20 februari 2008
Weer een paar pogingen met inktpapjes en op o.a. grijs passe partout karton.
15 februari 2008
Meer kleur, minder blik
met speciale inktpapjes met papierpulp er door.
7 februari 2008
Weer een aanvulling bij de blikjesfamilie.
Klik op het blikje voor de hele serie.
30 januari 2008
Amsterdam Oost
Nieuwbouw
Almere
29 januari 2008

Bij een loodgrijs gebouw hoort een loodgrijze lucht.
-Amsterdam-

28 januari 2008
Leidsche Rijn
Woningen met leistenen muurbekleding
Rotterdam Kantoren bij het centraal station. Verwarrende architectuur; is dit een loopbrug , nooduitgang of bedoeld als mooi silhouet ?
Rotterdam
Manifestatie op het Doelenplein

27 januari 2008
Den Haag Sculptuur
25 januari 2008
Scheveningen
Kunst voor kinderen
23 januari 2008
Amsterdam
Omgeving Borneokade
22 januari 2008
ETSEN
De vorige serie: inkt aangebracht met de roller. Alleen de hoogliggende delen worden gedrukt.
Deze serie:
Waterafdunbare inkt gebruikt, aangebracht met een kwastje. Nieuwe mogelijkheden, heel andere uitstraling.
Wordt vervolgd
16 januari 2008
Den Haag Sculptuur Scheveningen
Kunst voor kinderen
15 januari 2008
ETSEN
Na een periode met weinig inspiratie en veel geploeter kwam ik mijn schoenendoos met platgereden bierblikjes uit 1996 weer eens tegen.
IDEE: blikjes printen

reageer CONTACT reageer artlog artlog martin bergwerff